Veckans mäklare, Andreas Carlquist, Skandiamäklarna

”Jag har så dålig koll på min konkurrens så det är löjligt”

Foto: Skandia Mäklarna

Han är Sveriges näst bästa mäklare i Skandiamäklarna, tvåbarnspappa och omsatte 160 miljoner kronor på egen hand i fjol. PS Magasin träffade Andreas Carlquist över en lunch i Nyköping för att få en inblick i hans vardag.

Vad är det som gör att du ligger så långt före tvåan?

– Det är egentligen inte raketforskning. Jag jobbar mycket. Jobbar man mycket så genererar det mycket. Sedan tycker jag att det är genuint roligt. Jag tycker att det är roligt när mina säljare får mycket betalt. Det är det som är mitt mål.

Varför blev du mäklare?

– Slumpen. Jag är ekonom egentligen. Jag har läst en massa ekonomi och en massa juridik.

Då har du säljgrunden?

– Både ja och nej. Det är inget säljyrke i den bemärkelsen. Många tänker på bilhandlare och telefonförsäljare, men det är ju inte riktigt så. Det handlar mer om att ha ett öga för affärer.

Har du med dig mycket från utbildningen?

– Det handlar egentligen om vad det är för typ av människa. Det finns många som pluggar till mäklare som inte borde vara mäklare. Ju bättre människa du är, ju bättre du är på att ta människor, desto bättre funkar det.

Man kan ju inte sticka under stolen med att du har ett ganska spännande jobb.

– Så är det. Men gräset är alltid grönare på andra sidan. Mitt jobb blir en vardag det också. Jag tycker ditt jobb är jävligt inspirerande.

Blir det långa dagar?

– Man behöver inte jobba så mycket som jag gör. Jag tycker det är kul, det är väl det som är den stora skillnaden.

Har du någon assistent?

– Ja. Jag skulle aldrig kunna göra allting själv. Hon är typ min extramamma. Men det krävs. Har man så mycket – det går inte att hålla allting i huvudet själv. Du måste ha någon som hjälper. Alla mäklare behöver en assistent.

Berätta lite om Skandiamäklarna.

– Vi blev kedjans bästa kontor förra året. Kedjans bästa nyproduktionskontor förra året. Sveriges näst bästa mäklare. Sen hade vi också Sveriges bästa nybörjare, men han slutade hos oss. Han skulle börja jobba i Norrköping. Gräset är alltid grönare på andra sidan (haha). Det låter som skryt men vi är faktiskt jäkligt duktiga på det vi gör.

– Jag började på Skandiamäklarna 2005. Jag var med sedan strax innan finanskrisen, jag var med om finanskrisen och jag har varit med hela vägen. Och just nu är det samma beteende som innan finanskrisen. Det är de här galna budgivningarna. Allting säljs innan visning.

Vad var det som fick dig att fortsätta genom krisen? 

– Det var aldrig någon kris för mig egentligen. Jag säljer mina grejer. Man får anpassa sin taktik till det rådande marknadsläget. Det är inte värre än så.

Det konstigaste ”caset” du har haft?

– Jag kom hem till en riktig hoarder. Du vet, en sån som samlar på sig en massa grejer. Jag kom in till dem, och hela huset var fullt med skräp. Det fanns en liten gång man kunde gå i från rum till rum – annars var det skräp överallt. De tyckte det var normalt. ”Här bor vi. Här är vårt vardagsrum. Vi har lite mycket grejer”, sa dem. No shit. Typ bajs på väggarna.

Vad är din bästa egenskap?

– Jag är alltid ärlig. Inget bullshit liksom. Var mot andra som du själv förväntar dig att folk ska vara mot dig. Var öppen. Inget spel. Bara en normal människa.

Din viktigaste lärdom?

– Var ödmjuk. I alla situationer. Oavsett vad det är. Det värsta jag vet är när människor som inte är ödmjuka kommer in i min värld. Det är inga människor jag hänger med alls. Var ödmjuk inför det faktum att du inte vet allting.

Är det lätt att vara ödmjuk i branschen?

– Det tycker jag. Det beror ju på vad det är för människa.

Är klädkoden viktig i mäklarbranschen?

– No offense, men jag skulle inte kunna klä mig som du gör. Jag gör det på fritiden. Jag ser ut så när jag kommer hem. Det skulle aldrig funka i mitt yrke. Folk förväntar sig att man ska representera deras bostad på ett bra sätt. Och folk dömer mycket efter hur jag ser ut. Vad jag kör för bil. Väldigt viktigt.

Ditt nästa steg i karriären?

– Världsherravälde. Nä. Jag är nöjd just nu. Jag är delägare i firman. Min ambition har alltid varit att vara delägare. Jag tycker det är kul. Jag är bra på det jag gör. Det funkar. Man kommer inte ha tid att göra någonting annat förrän barnen är mer självgående. De är ju ett och ett halvt och fyra och ett halvt. De är så jävla långt ifrån självgående som bara är möjligt.

Det verkar som att det finns en grund i dig som bara flyter med.

– Det finns ingen anledning att göra någonting annat. Varför streta emot?

Skön inställning!

– Det blir vad det blir. Jag försöker bara göra så bra ifrån mig som möjligt på vägen.

Kalle Anka, Musse Pigg eller Långben?

– Musse Pigg är en präktig jävel. Långben känns lite för blåst. Kalle kan man ha rätt roligt med. Jag gillar att han blir så lätt förbannad.

Namn: Andreas Carlquist
Ålder: 35
Bor: Nyköping
Gör helst på fritiden: Umgås med familjen
Undviker helst: Matlådor
Det vet ingen om mig: Jag har tävlingsdansat