Det här är den mest eftertraktade adressen i New York

New Yorks mest berömda byggnad är ett kulturhistoriskt nav med anor från 1800-talet. Det var alldeles utanför ”Dakotas” grindar som musiklegenden John Lennon sköts till döds den 8 december 1980.

Foto: TT

Dakota anses vara det första lyxhyreshuset i The Big Apple. Musiklegender, konstnärer och filmstjärnor har haft detta exklusiva spektrum av bostäder som hemvist. Redan 1884 stod byggnaden färdig med 65 helt unika lägenheter, där ingen lägenhet var den andra lik, i ett koncept som var främmande till och med för dåtidens överklass.

Foto: Adobe Stock

Det var advokaten och fastighetsinvesteraren Edward Clark som ville utveckla ett exklusivt förortsområde med fokus på high end-lägenheter för överklassen i ett lugnare område av Manhattan. Han anlitade den välfacetterade arkitekten Henry Janeway Hardenbergh, som vid tillfället var i full färd att bygga Waldorf Astoria Hotel.

New Yorks mest eftertraktade adress

Edward Clark och Henry Janeway Hardenbergh började samarbeta med utvecklingen av Dakota och 1884 stod lägenhetskomplexet färdigt. Sedan dagen av färdigställandet har kulturhistoriska ikoner bott i lyxlägenheterna. Judy Garland, Lauren Bacall, Leonard Bernstein, Rosemary Clooney och John Lennon är bara ett urval.

Foto: TT

I dag är Dakota New Yorks mest berömda byggnad och ett nav för stadens kulturhistoriska avtryck. Den står fortfarande som New Yorks mest eftertraktade adress.