Så blir bostadsaffären ett drömklipp – sex tips

Dags att sälja bostaden? Vill du öka dina chanser att få ut mer krut av försäljningen? Det finns mycket att tänka på när det gäller att få till en bostadsförsäljning, men tack vare handfasta tips från Svensk Adressändring kan du nu få till den där drömaffären du längtat efter.

Homestyling – anlita expert eller göra det själv?

Foto: TT

Antingen gör du det på egen hand eller så anlitar du en homestylingexpert som hjälper dig att piffa upp bostaden för optimal försäljningskapacitet. Det finns en uppsjö av företag som är inriktade på professionell homestyling, men för dig som hellre vill göra jobbet själv och spara in en slant får du lite tips i tipset:

  • Grundlig storstädning och komplett utrensning. Luftighet är viktigt vid en försäljning. En massa småsaker i bostaden ger intrycket av att du inte har kontroll.
  • Jobba med detaljerna. Soffkuddar, handdukar, vaser och pumpar är bra detaljer att lyfta fram under en visning.
  • Jobba med färg. En basfärg och maximalt två accentfärger. Glöm inte att ljusa färger ger ett intryck av att bostaden är större – vilket ökar värdet.

Hur många rum har du – faktiskt och potentiellt?

Foto: Adobe Stock

Hur många stora rum har du? Är de luftiga och gästvänliga? Är de dåligt planerade? Rumavskiljare eller skärmväggar kan lösa problemet och samtidigt ge dig fler rum att visa. Det ökar inte bara värdet på bostaden, utan även chansen att få bostaden såld till det pris du egentligen vill ha. Dessutom har du just sett till att bostaden är bättre planerad än tidigare.

Undvik personlighet

Foto: Adobe Stock

Tänk på att spekulanterna ska se sig själva i bostaden. Inte dig. Familjefoton, hygienartiklar och kylskåpslappar måste bort. Jätteviktigt inför fotografering. Om spekulanterna ser mer av dig än sig själva kommer affären att glida dig ur händerna.

Tänk grönt

Foto: TT

Om det finns en trädgård eller en balkong i anslutning till bostaden har du mycket att vinna på att lyfta fram den. Tänk på följande: vad fick dig att falla för bostaden innan du köpte den? Kan du återskapa den exakta känslan? Kan du göra den bättre? Plädar, kuddar, blommor och lyktor är perfekta detaljer att ha på uteplatsen för att öka chanserna till en bättre bostadsaffär.

  1. Gröna växter inomhus fungerar precis lika bra. Det ger spekulanterna en uppfattning om att hemmet lyser av värme och liv.

Ta hjälp av grannarna

Foto: TT

Om du bor i ett flerfamiljshus finns det några extra knep att ta till för att du ska få till den där drömaffären. Grannarna kan till exempel hjälpa dig att hålla trapphuset eller innergården ren inför visningen. Ni kan tillsammans skapa en atmosfär där spekulanterna känner att de kommer till ett område där människor tar hand om varandra. Samtidigt ökar det chanserna att dina grannar får en ny granne som håller rent och snyggt. Alla vinner.

Sist men inte minst – eftersändningen

Foto: Adobe Stock

När du har fått igenom den där bostadsaffären du alltid har drömt om – se till att du håller glöden uppe. Du vill väl inte att den goda atmosfären mellan dig och din köpare ska svalna bara för att de nya ägarna får din post?