Sveriges fem största formgivare och deras bästa verk

Svensk designkonst är trendigare än någonsin. Tidningen Barnebys  presenterar Sveriges fem största och mest omtalade designklassiker. Dessutom får du ett exempel på varje designers mest omtalade verk. Här är Sveriges mest kända formgivare genom tiderna.

Yngve Ekström, 1913 – 1988

Foto: Barnebys.se

Yngve Ekström växte upp i småländska Hagafors. Hans första kontakt med designvärlden skedde genom pappa Oskar Ekström som svarvade pinnstolar på ortens lokala stolfabrik. Därifrån ledde det vidare till att Yngve började studera konst och konsthistoria med inriktning mot heminredning samtidigt som han arbetade på en snickeriverkstad. Det här blev grunden till Yngve Ekströms karriär som en av Sveriges mest omtalade formgivare.

1945 grundade han ESE-möbler tillsammans med sin bror Jerker, företaget som senare kom att heta Swedese. Han experimenterade friskt med olika träslag, men trots sin ärvda talang för konst och formgivning var det inte förrän 1956 han kom ut med sitt mest kända verk.

Lamino är en stol med fokus på funktion, bekvämlighet och charm. Den blev inte helt överraskande utsedd till århundradets möbel 1999 av läsarna på tidningen Sköna Hem, och 2006 tillverkades Lamino i en kvarts miljon exemplar.

Foto: Barnebys.se

Bruno Mathsson, 1907 – 1988

Foto: Barnebys.se

En månad innan examen hoppade Bruno Mathsson av skolan för att börja arbeta på sin pappas snickeri i småländska Värnamo, och i dag är han en av Sveriges internationellt mest framstående möbeldesigners.

Några år efter det plötsliga avhoppet, på en av Värnamo Hantverksförenings utställningar, visade Bruno Mathsson upp en av sina egentillverkade möbler – en karmstol i dramatisk barockstil med välsvarvade ben. Han prisades högt för sitt verk och blev snart skickad till en större utställning i Stockholm. Det var så han för första gången kom i kontakt med modernismen och funktionalismen.

Bruno Mathsson är känd för sitt djupgående intresse för själva metodiken bakom att sitta. Så djupt att han vid ett tillfälle satt i en snödriva för att sedan kunna undersöka avtrycket närmare.

Möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst” – Bruno Mathsson.

Hans mest omtalade verk är Eva från 1941, Pernilla från 1943 och Mina från 1978.

Foto: Barnebys.se

Carl Malmsten, 1888 – 1972

Foto: Barnebys.se

Han anses av många vara tidernas största formgivare i Sverige. Carl Malmstens resa började under värnplikten. Till följd av problem med hälsan fick han vistas en tid i Egypten, och det var här han för första gången började arbeta med konst. När han senare återvände till Stockholm började han som lärling på ett snickeri samtidigt som han bedrev intensiva självstudier. Under en period praktiserade Carl Malmsten på ett arkitektkontor.

Hans kanske mest kända verk är inredningen i Stockholms stadshus – det resulterade i både första och andra pris i en konsttävling. Möblerna som i dag pryder interiören i Stadshuset är designade av Carl Malmsten.

Trots detta kom hans genombrott inte förrän han presenterade möbler för serietillverkning på en utställning vid Röhsska konstmuseum i Göteborg 1956. Det blev emellertid aldrig någon masstillverkning av Carl Malmstens verk. Till denna dag tillverkas hans möbler i exklusiva och begränsade sortiment i så kallade nyckelverkstäder.

Bland hans mest omtalade verk hittar vi soffan Samsas, fåtöljen farmor och stolen Lilla Åland.

“Naturen har inga skarpa kanter” – Carl Malmsten.

Foto: Barnebys.se

Josef Frank, 1885 – 1967

Foto: Barnebys.se

Josef Frank har satt djupa spår i konsthistorien. Inte minst för sin hemtrevliga och färgrika konst. Han var en av de första att introducera funktionalismen. Hans namn förknippas ofta med designföretaget Svenskt Tenn och hans verk är högt eftertraktade än i dag.

1933 tvingades Josef Frank fly Österrike. Han kom till Sverige och Stockholm, och tack vare en redan etablerad kontakt med Estrid Ericsson, en av grundarna bakom Svenskt Tenn, började han arbeta med möbeldesign och inredning i företaget.

Hans egensinniga designideal med fokus på bekvämlighet, hemtrevnad och färgrikedom har präglat modern designkonst. Hans uttalade avsky för stålrörsmöbler. Stor uppskattning av naturens egna former bidrog till att hans namn i dag finns på varje svensk designers läppar. Han tyckte speciellt om höga stolsryggar och skåp med höga ben. Att kunna se miljön bakom möbeln var någonting han värdesatte högt.

Josef Franks kanske mest beryktade verk kallas för Vänskapsknuten från 1938 och är en symbol för fred och vänskap.

Foto: Barnebys.se

Artur Lindqvist, 1897 – 1983

Foto: Wikipedia

I jämförelse med ovanstående namn är Artur Lindqvist inte lika omtalad. Som son till en smed i Grythyttan började hans resa med att bredda smedjekonsten. Inspirerad av funkisstilen ville han skapa unika och otraditionella produkter olikt någonting som någon tidigare hade sett.

Artur Lindqvist låg bakom trädgårdsfåtöljen Grythyttan modell A, som i dag står under namnet A2. Den ritades i avsikt att presenteras på en utställning i Stockholm 1930. Därefter arbetade han några år på ett egentillverkat trädgårdsset som blev mycket populärt under 1940- och 50-talen och som kom att bli en stark symbol för den svenska sommaren.

Foto: Barnebys.se