Internationell förvåning över Stockholms bostadspriser

ÖGON PÅ STOCKHOLM. Nu börjar omvärlden få upp ögonen för de stigande bostadspriserna i huvudstaden. Det är till den grad att till och med Stockholms välbärgade invånare höjer ögonbrynen. ”Bostadspriserna i Stockholm fortsätter slå nya rekord”, skriver Business Insider Nordic.

 

Foto: Adobe Stock

En kvadratmeter av en finare våning på Östermalm kostar nästan 200 000 kronor. Det skrämmer till och med Stockholms välbärgade invånare. Redan i oktober förra året skrev Dagens Nyheter att utflyttningen i Stockholm är högre än inflyttningen. En övervägande anledning kan vara de stigande priserna.

Foto: Adobe Stock

 

Dagens Industri rapporterar att Lidingö har blivit mer attraktivt – trots att ön har ett rykte om sig att vara ett mycket dyrt område. Det finns övervägande villor på den natursköna ön men priserna uppgår trots detta inte till priserna för bostadsrätter på till exempel Östermalm.

Foto: Adobe Stock

 

– Det är väldigt fint här ute på ön, och priserna är inte lika höga som de är på andra sidan bron. Lidingö blir mer och mer ett alternativ för de som tycker att priserna är för höga inne i stan, säger Stockholmsmäklaren Jonas Persson till Dagens Industri och fortsätter:

– Det är stor skillnad. Om du vill ha 180 kvadratmeter på Östermalm får du ge mellan 15 och 18 miljoner kronor. På Lidingö går en lika stor villa för omkring 10 miljoner.

 

Foto: Adobe Stock

Enligt Richard Lagerling, vd på Lagerlings, en av Stockholms ledande mäklarfirmor, har det blivit svårare på marknaden. En öppen budgivning innebär ofta att köpsumman landar på 20-30 procent över utgångspriset. Det är någonting som oroar köpare.

Foto: Adobe Stock

– Jag träffar många villaägare som tycker att det är svårt just nu för att de inte kan hitta det de vill ha till det pris de är beredda att betala, säger han till Dagens Industri.