Tidlös kontrast mellan trä och metall i hjärtat av Valais

Välkommen till Alperna och en storslagen utsikt över Saviéses landskap i norr från ett fullängdsfönster i schweiziska Valais. Det här huset i alpbyn Ormône är ett original som har bevarats i en udda och tidlös kontrast.

Savioz Fabrizzi Architects valde att behålla byggnadens tidlösa karaktär och dess något slumpmässigt utvalda expansioner. Här har det stått i mer än 150 år med en historia som visar på överraskande få arkitekturella ingrepp. Det enda som har tillkommit är en utvidgad stengrund för en extra våning och ett litet rum mot bakgården. Savioz Fabrizzi upprättade nya väggar och öppnade upp fönsteryta för att kasta mer solljus på den klassiska interiören.

Från utsidan ser tvåvåningshuset litet ut, men väl inne är det överraskande rymligt. Fyra sovrum, ett väl upplyst kök samt ett vardagsrum präglat av tidlös trästruktur med utsikt över Val d’Herens klippor i söder. Väggarna utgörs av enade gråytor tack vare en mineralbeläggning medan golvet är lagt i massiv betong. Trämöblerna ger värme och skänker ytterligare kontrast till designen. Savioz Fabrizzi bevarade skickligt byggnadens karaktär med generösa fönsterytor för extra solljus, vidare alpina vyer och utsikt över den vackra trädgården.

Kompletterat med den vackra utsikten över Saviéses mäktiga taklandskap i norr är det här tidlösa verket i hjärtat av Valais ett semesterparadis där de senaste 150 åren flyter samman i en tidlös och elegant kontrast mellan trä och metall.

Valais utsikter.
Foto: Adobe Stock
En tidlös klassiker i hjärtat av Valais.
Foto: Adobe Stock

Leave a Reply