Dyrare än någonsin att köpa lägenhet i Stockholm

Priset för en lägenhet i centrala Stockholm är högre än någonsin. Det visar färsk mäklarstatistik. De senaste två åren har priset per kvadratmeter legat över 90 000 kronor, och i januari 2017 uppmättes siffran till rekordhöga 94 180 kronor.

Den nya statistiken visar att priset per kvadratmeter för en lägenhet i centrala Stockholm ökade med en hel procentenhet på en månad. Men det är bara hälften av den ökning som mättes upp i Malmö. Snittpriset för en lägenhet i Malmö är 31 686 kronor – en ökning med två procentenheter.

I en jämförelse mellan januari 2016 och januari 2017 framkom att bostadsmarknaden har sjunkit i tempo. Det visar sig genom att jämföra antalet lägenheter som sålts innan visning.

Januari 2016: 22 procent.

Januari 2017: 19 procent.

– Sannolikt har ju amorteringskravet bidragit till att kyla av marknaden lite, och det kan ju ses positivt att människor har mer tid på sig när de ska göra sin livs största affär, säger Stefan Tell, presstalesman på Hemnet.

Samtidigt visar marknaden i Danderyd och Lidingö på en ökning.

Bostadsmarknaden i Danderyd visade en ökning från 19 procent till 22 procent under förra året, och i januari 2017 uppmättes siffran till överraskande 27 procent. Danderyd ligger dessutom i topp på Hemnets index som mäter hur många klick ett bostadsobjekt på sajten får per vecka.

– Det ser annorlunda ut i Lidingö och Danderyd. Ett skäl är att man har väldigt stor villamarknad, exempelvis i jämförelse med kommuner som Solna. Villamarknaden har varit väldigt het den senaste tiden.

Generellt sett är det lättare att sälja bostadsrätter än villor, men Stockholmsmarknaden visar på raka motsatsen. Ett skäl till det tror Stefan Tell kan vara att både Danderyd och Lidingö har fler villor än andra kommuner.

På frågan hur han ser på utvecklingen av bostadspriserna tror Hemnets presstalesman att bostadsrätter ökar med 3 procent och villor med 5 procent.

– Mycket talar för en lugnare marknad i år. Men prismässigt tror vi på en stabil utveckling, där priserna mycket väl kan fortsätta stiga. Detta eftersom det inte finns några planerade räntehöjningar i år och vi kommer ha en fortsatt hög inflyttning till Stockholm.

Christoffer Andersson

Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

 

Leave a Reply