Designikonens hem är ett original

Ett 60-talshus i Saltsjöbaden. En tveksam blandning av billiga och lite fula designklassiker präglat av tidsenliga originaldetaljer. Här bor en av Sveriges främsta designikoner tillsammans med sin familj.

Vad är det egentligen som skapar ett inbjudande hem? Hur viktig är designen för helhetsupplevelsen? Ikonen Jonas Magnusson har jobbat med flera av Skandinaviens designgiganter sedan början av 2000-talet. Han har bland annat varit konsult hos både Ittala och Hackman, kreativ chef på David Design samt grundare och numera kreativ chef på textilföretaget Dirty Linen.

Huset som Jonas Magnusson med familj bor i byggdes så tidigt som 1966. Det som gjorde att familjen bestämde sig för just det här huset i Saltsjöbaden var för utrymmet, de eleganta omgivningarna och tomten som inte alls kräver mycket ombesörjning. Det är byggt i tre plan och ger en mysig lägenhetskänsla.

Designikoner från 60-talet fram till idag har präglat den befriande inredning som Jonas och Åsa Magnusson har bevarat med naturlig designentusiasm utan oro och ängslighet.

Vi gillar klassiker. Till saken hör att de passar väldigt bra till det här huset eftersom många är skapade under samma tid. Sedan är det ganska stor omsättning på möbler också, vi är inte så sentimentala, säger Jonas.

Paret har delat den avspända attityden till inredningens design och nästan inte gjort några större renoveringar alls under de 10 år som gått. Det mest omfattande ingreppet gjordes i köket. Det fanns en vägg som avskilde kökets matlagningsdel från serveringsdelen. Familjen Magnusson tycker om att avnjuta middagar tillsammans med vänner, så Jonas och Åsa bestämde sig för att riva den och således främja samvaron

Det har blivit lite olika stilar under åren, men vi gillar att det har fått växa fram och vara levande. Det går inte att pressa fram ett bra hem. Och det måste få vara sämre ibland och bättre ibland.

En annan anledning till att huset har fått behålla mycket av sina originaldetaljer är att huset i Saltsjöbaden bara har haft en ägare innan Magnus och Åsa.

Det finns en del fultrevliga detaljer som fått vara kvar. Innerdörrarna i mahognyplywood har nog fått gå iväg till vitlackering i många av de andra husen. Men de är fina för att de binder ihop huset. Trappräcket i gammal grå plast har också fått vara kvar.

Så vad är det som skapar ett inbjudande hem? En blandning av lös inredning med infall, tillfälligheter och misstag som ger designen en inbjudande atmosfär och en djupare personlighet. Så konstaterar Jonas Magnusson – en av Sveriges främsta designikoner.

Christoffer Andersson

Här bor en av Sveriges främsta designikoner. Foto: TT
Foto: TT

Leave a Reply