7 tidlösa skandinaviska designklassiker

Det är något speciellt med Skandinaviens inredningsdesign. Under årens lopp har det duggat tätt med framför allt danska och svenska formgivare som har skapat tidlösa verk. Vi har samlat några av våra favoriter.

1. Ägget av Arne Jacobsen, 1958

Den danske arkitekten Arne Jacobsen designade fåtöljen Ägget som en del av inredningen i SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Fritz Hansen tillverkade stolen med skumgummistoppning på ett formgjutet glasfiberskal monterat på en aluminiumram. Jacobsen har även designat möbelklassiker som den trebenta stolen Myran som han prisades högt för på Grand Prix i Milano 1957.

2. Lampor av Hans Agne Jacobsson, 1950-1960

Hans Agne Jacobssons lampor har blivit kända för sitt rogivande och dämpade ljus. Än idag är hans verk högt eftertraktade samlarobjekt. Jacobsson föddes på Gotland och var assistent åt Carl Malmsten under en period. Han avlade arkitektexamen i Göteborg och arbetade som industridesigner på General Motors innan han slog sig till ro i Markaryd för att fokusera på sin egna armaturfabrik.

3. Designmönster av Josef Frank, 1930-1940

Den extremt produktiva formgivaren Josef Frank lämnade efter sig 2 000 möbelskisser och 160 textilmönster till Svenskt Tenn som han arbetade för efter att han tvingades fly nazismen i 30-talets Wien. Han hyllade de hemtrevliga, färgglada och avskydda stålrörsmöblerna – något som är talande för hans naturnära och uppseendeväckande designmönster.

4. Keramik av Lisa Larson, 1954-1980

Den folkkära konstnären Lisa Larson har lockat samlare över hela världen i ett halvt sekel. Hon har blivit särskilt populär i Japan där en utställning av hennes verk lockade 70 000 besökare på mindre än 2 veckor. Hon arbetade tillsammans med Stig Lindberg på Gustavsbergs porslinsfabrik. Bland hennes mest välkända verk finns Lilla och Stora Zoo, ABC-flickorna, Noaks Ark, Samhällsdebatten och Pippi.

5. Fåtöljer av Bruno Mathsson, 1930-1980

Bruno Mathssons möbler blir trendigare med åren. Möbeldesignern från Värnamo tog hela världen med storm, och i 50 år var han den mest kända svenska designern i hela världen.

6. Möbler av Carl Malmsten, (1916-1968)

Carl Malmstens möbelhantverk baserades på lokala råvaror och gamla traditioner. För honom var det viktigast att nå en bred publik för att kunna hålla priserna låga. Hans möbler var nätta, eleganta och bekväma – och till skillnad från Bruno Mathsson tog han helt avstånd från funktionsidealet.

7. Porslin av Stig Lindberg, (1942-1981)

Under många år var Stig Lindberg konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik, där han anställdes redan som 20-åring och vände fabrikens dåvarande mycket tunga svacka till framgång. Han var även industridesigner och lärare på Konstfack. Lindbergs mest kända designer är porslinssamlingen Berså som är högt eftertraktad av samlare över hela världen. Vid sidan om illustrerade han barnböcker – bland annat Lennart Hellsings Krakel Spektakel.

 Christoffer Andersson

Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

Leave a Reply