Chicago kan få skyskrapa i trä

Decennier före tiden med megahöga skyskrapor som Burj Khalifa skröt Chicago om att vara hemvist för världens högsta byggnad, Willis Tower (även känd som Sears Tower). Om arkitektbyrån Perkins+Will´s nya projekt blir verklighet kan staden se fram mot att återigen skriva in sig i rekordböckerna med världens högsta skyskrapa – konstruerad i trä.

Perkins+Will´s pågående Riverline projekt i Chicago, The River Beech Tower, är fortfarande i tidig utvecklingsfas så detaljerna är få men projektet innehåller 300 duplex-lägenheter som är byggda runt ett centralt atrium. Det innehåller även inomhusparker och andra gemensamma utrymmen.

Med sina 80 våningar kommer projektet att få andra skyskrapor av trä, som 21-våningsbyggnaden Haut och 18-våningshuset Brock Commons, att framstå som dvärgar i jämförelse. De två tornen har i likhet med många andra träbyggnader i dag samma byggnadsteknik bestående av prefabricerade kors, laminerade träsektioner, ibland med en betongkärna.

Perkins+Will´s konstruktion är annorlunda och gör att mycket högre höjder än dagens träkonstruktioner kan nås genom att integrera ett ramverk av diagonalt korsande träbalkar.

”Designen är genomförbar på grund av ett innovativt system framställt att nyttja träets fulla axelstyrka genom ett yttre diagrid-system” förklarar Perkins+Will

Systemet distribuerar effektivt belastningen över alla träelement.

Det återstår att se om River Beech Tower byggs eller inte, byrån understryker att tornet endast kan byggas som en del av Riverline-projektet.

River Beech Tower är ett samarbetsprojekt mellan Perkins+Will, Thornton Tomasetti och universitet i Cambridge. Cambridge universitet var även inblandat i ett annat projekt i London med en skyskrapa konstruerad i trä.

Adam Williams

Orginal: http://newatlas.com/perkins-will-river-beech-tower/45850/

Leave a Reply